Antall øyeskader ble halvert etter årets nyttårsfeiring। Rakettforbudet er årsaken, mener øyelege Nils Bull - uten at han jubler av den grunn.
De fire siste årene har overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus i Bergen brukt 1। nyttårsdag til å samle inn skadetall fra alle landets øyeavdelinger etter nyttårsfesten।I år ble ringerunden en langt gledeligere affære enn den har vært de siste tre årene।- Hadde ikke trodd det skulle skjeFor mens tallene var 26, 20 og 21 ved inngangen til henholsdvis 2006, 2007 og 2008, stoppet det på ti øyeskader etter nattens fyrverkeri।- Det er kjempegledelig, en veldig fin forbedring med en slik kraftig nedgang, sier Bull til VG Nett LES OGSÅ:
Kan skyte opp forbudte raketter neste årHan er ikke i tvil om hvorfor tallet på øyeskader forbundet med fyrverkeri ble mer enn halvert ved inngangen til 2009.- Dette må jo forklares med forbudet mot raketter med styrepinner. Jeg hadde ikke trodd at det skulle få en slik effekt, men når det likevel skjedde er det jo veldig bra, sier Bull.DISKUTÉR:Viser det reduserte antallet øyeskader i år at totalforbud mot fyrverkeri bør bli neste steg?
Det var likevel ingen jubel som sto i taket på legekontoret på øyeavdelingen på Haukeland 1. nyttårsdag. Selv om antallet ble halvert, er det likevel ti stykker som har fått skader på øynene.For tre av disse er det svært alvorlig - én person har mistet synet helt, mens to for øyeblikket ikke ser noe som helst, og står i fare for å ikke gjøre det i fremtiden, heller. De øvrige har moderate skader, men kommer fra det med synet i behold. Av de ti er to kvinner og resten menn.LES OGSÅ:Mange engstelige for fyrverkeriFire er barn, to av dem under ti år gamle। Halvparten av skadene skyldes batterier, én er forårsaket av en fontene, en annen oppsto under demontering av rakett, mens tre har ukjent opphav।Med disse faktaene på bordet mener Bull at man ikke kommer unna at totalforbud mot fyrverkeri for private er løsningen.- Prisen er for høy- Jeg tenker mye på de tre som har fått ødelagt øynene, som ikke hadde trengt det. Men dette er prisen vi betaler for å tillate dette. Jeg står fremdeles på det jeg har sagt før, at man må ha et totalforbud mot fyrverkeri for amatører, så kan heller det offentlige og andre sertifiserte aktører stå for oppskytingen. Kurs som gir lisens er en god idé. Men det får bli opp til politikerne å vurdere om den prisen vi nå betaler for den friheten til å drive med dette er passelig eller ikke. Som øyelege synes i alle fall jeg den er for høy, sier øyelegen.LES OGSÅ
- Fyrverkeri kan gi astmaplagerI øyelegens hjemkommune Bergen var det for første gang, etter det Bull selv erfarer, ingen skader som skyldtes bruk av fyrverkeri første nyttårsdag. Dermed ble det en langt roligere arbeidsnatt- og dag enn forventet. Stemningen rundt på landets øyeavdelinger var langt bedre enn den pleier på denne dagen.
SÅNN KAN DET GÅ: Til tross for at færre ble skadet av fyrverkeri-bruk ved inngangen til 2009, er det svært smertelig for de som blir rammet. Her er bilde av et fyrverkeri-offer fra en tidligere nyttårsfeiring. Foto: Nils Bull - Det var veldig kjekt å ringe rundt i dag, en helt annen tone å spore enn det jeg er vant til, sier Bull.I fjor ble det totalt registrert 155 personskader etter bruk av fyrverkeri nyttårsaften. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som utarbeider statistikken, har ikke utarbeidet statistikk etter inngangen til 2009. Det er imidlertid grunn til å forvente at også disse tallene blir lavere enn det som har vært vanlig.LES OGSÅ:Seks barn mistet livet da fyrverkeri eksploderte- Foreløpig ser det sånn ut, det virker som det har vært en roligere feiring. Men vi har ennå ikke tall som bekrefter dette, sier Rune Kjøs i DSB til VG Nett.Også politiet kunne melde om betydelig mindre branner og ulykker sammenliknet med tidligere år. Ingen branner hadde alvorlige personskader.
0 kommentarer:
Post a Comment