Followers

    More news

    Blog Archive

160 x 600 Ad Section

Blog Directories :

Selger norske jobber ute


– I Polen er sjefen Gud. I Norge er sjefen mer som en teamleder. Hundrevis av polske arbeidssøkere lytter spent når norsk arbeidsliv presenters på jobbmesser i Polen.

Operasangeren Anna Patrys har de siste fire år hatt fast jobb ved operaen i Krakow, men innsparinger gjør at hun har mistet jobben. Hun lytter interessert til det rådgiverne har å si om norske forhold, og ikke minst at det i Oslo nylig er åpnet et flott operabygg.
– I Polen er det vanskelig å få en jobb, sier hun og samler med seg brosjyrer fra den norske standen.
For å unngå mangel på arbeidskraft i årene som kommer, er fri flyt av arbeidskraft fortsatt viktig for EUs arbeidsmarked, Gjennom messer i en rekke land skal jobbsøkere få vite at det slett ikke er så vanskelig å flytte på seg.
Interessen for Norge er fortsatt stor. På en messe i Warszawa i oktober i fjor hadde de norske arbeidsformidlerne nærmere 6000 interesserte på besøk i løpet av to dager, mens hundrevis strømmet til Norges stand på jobbmesser som nylig ble holdt i Wroclaw og tre andre byer sør i Polen.
Mange formaliteter
I en vakkert utsmykket festsal på universitetet i Wroclaw orienterer rådgiver i Nav, Håvard Grov, om hvilke jobber som er ledige i Norge, og hva som venter polakker som vil prøve lykken i Norge. Og ikke minst får flere hundre tilhørere høre at man må passe på av formaliteter som arbeidskontrakt, skattebetaling, bankkonto, bolig og oppholds- og arbeidstillatelse. Arbeidssøkerne blir også oppfordret til å lage en CV over utdannelse og arbeidspraksis, som de kan legge ut på internett eller sende til arbeidsgiverne sammen med søknaden.
– Hvis arbeidsgiveren ikke vil skrive en kontrakt med dere, er det mye som tyder på at vedkommende ikke er så seriøs som han bør være, sier Håvard på engelsk, mens tolken oversetter til polsk.
Gullalderen over
Grov gir klar beskjed om at gullalderen i bygningsbransjen foreløpig er over, men at det finnes ledige jobber andre steder. De flere hundre fremmøtte får også vite at språk, først og fremst engelsk, er en absolutt forutsetning for å kunne finne et arbeid i Norge i disse tider. Grov forteller også at Norge kan være et dyrt land, særlig luksus som biler, hotellovernatting og alkohol koster mye mer enn det polakkene er vant til.
Høyere lønnsnivå
. -Men så er også lønnsnivået høyere, sier han og viser en oversikt over minstelønnen i enkelte bransjer, som ligger skyhøyt over hva polske ansatte kan regne med i hjemlandet. Minimumslønnen for en norsk bygningsarbeider er 115-134 kroner timen, en faglært arbeider kan få opptil 150 kroner timen og spesialister 180 kroner timen og mer. Minstelønnen i Polen er 298 euro, i underkant av 3000 kroner, måneden.
Sammen med kollega Arthur Wisniewski, som har polske foreldre og behersker språket, deltar han jevnlig på Eures-messer, EU-nettverket for arbeidskontorene. På messen i Wroclaw er kolleger fra Kypros, Tyskland, Polen og Irland også med. Formidlerne fra Kypros henter hvert år flere tusen polakker til turistbransjen. Foran standen Work in Norway?, med bilde av naturskjønne Prekestolen ved Stavanger, snakker de to rådgiverne med interesserte, på polsk og på engelsk.
De andre rådgiverne holder også orientering for interesserte, en times tid hver. Irske Tom McEnroe er tydelig på at situasjonen på den grønne øya i Irskesjøen har endret seg radikalt den siste tiden, spesielt i bygningsbransjen, men at det fortsatt er behov for fagfolk i databransjen, og for slaktere og jockeyer.
– Hvis det er noen som veier under 65 kilo og ikke er redd for hester, er det bare å melde seg, sier han.
For tiden har den store irske veddeløpsbransjen behov for 400 jockeyer, som først må gå to år på skole før de for alvor får prøve seg på hesteryggen
EU ønsker større bevegelse i arbeidslivet
EU regner med at det vil mangle 20 millioner kvalifiserte arbeidssøkere i 2020, og at mobilitet over landegrensene er helt nødvendig for å få besatt viktige jobber. I Norge er det 40 Eures-rådgivere som formidler kontakt mellom arbeidssøkere og -givere.
– Vår oppgave er også å informere om hva som kreves for å jobbe og bosette seg i et annet land, og å hjelpe dem som vil jobbe utenlands, sier rådgiver Håvard Grov. På Eures’ nettsider kan arbeidssøkere legge inn sin CV, og arbeidsgivere kan legge inn annonse om ledige jobber. Norge deltok på 100 av de 500 jobbmessene som ble arrangert i fjor.
35 prosent av norske bedrifter har brukt arbeidskraft fra ett eller flere EU-land de siste månedene, i Oslo hadde hele 47 prosent av bedriftene gjort det. Da hotellet Stalheim utenfor Voss trengte 50 sommervikarer sist sommer, sørget kunngjøring i Eures-nettverket for at det kom 900 søkere fra Italia, Ungarn, Estland, Sverige, Polen, Slovenia og Slovakia.
Les flere nyheter på E24.

0 kommentarer:

My-Link

Labels